Over ons - Miedema Watersport

Miedema watersport, een korte historie

In 1917 begon Andries Miedema een mast, - pomp, - blokmakerij en draaierij. Dit bedrijf kreeg de naam Miedema Houtwaren en was gevestigd op de Camstraburen te Leeuwarden. Het bedrijf maakte onder andere houtenmasten en rondhouten (haakstokken, vaarbomen, gieken en gaffels) voor de houten skûtsjes die toentertijd nog voeren. Ook maakte het bedrijf producten voor de landbouw, zoals houten pompen die in het buitengebied van de landerijen werden geplaatst om het water op te pompen. Men kende in die tijd nog geen waterleidingen op het platteland.

Onder leiding van de 2e generatie, Freerk Miedema, breidde het bedrijf zich uit en richtte het zich voornamelijk op de handel en de productie van houten landbouw- en aannemersgereedschappen, zoals schepstelen, hooiharken, voedertroggen etcetera.

Het bedrijf verplaatste zich naar de Familie van de Weijstraat te Leeuwarden. De productie van de watersportartikelen, onder de naam Miedema Watersport, is door de jaren heen een vast afdeling geweest van Miedema Houtwaren. De productie werd zelfs uitgebreid door de overname van het bedrijf; Buit Houtindustrie. Deze overname vond plaats in 1993 onder leiding van de 3e generatie Miedema’s; broer en zus, Andries en Petra Miedema. Naast de watersport legden zij zich toe op de toelevering naar de bouw- en aannemerij van vooral lijstwerk, zoals schrootje, glaslatten en plinten. In 1986 namen zij het bedrijf Visser Houtwaren over en breidde het bedrijf zich verder uit.

In 1995 werd Timmermans houthandel overgenomen en samengevoegd met Miedema Houtwaren. Zo ontstond er de grootste houtcombinatie: een houthandel met de meest uitgebreide machinale en een productiebedrijf met het grootste magazijn van het noorden. Het bedrijf vestigde zich in deze tijd op de Uranusweg, de oude locatie van Timmermans houthandel.

MiedemaHout, zoals het bedrijf tegenwoordig heet legt zich vooral toe op de toelevering van bouw- en houtproducten met toegevoegde bewerking naar de bouw. Ook specialiteiten worden nog steeds gemaakt zoals ronde kozijnen en gebogen leuningen.

Begin 2009 is Miedema Watersport die nog steeds floreert binnen MiedemaHout verzelfstandigd en wordt gerund door de 4e generatie Miedema, Freek Miedema.

Terug op de oude locatie, aan de Familie van der Weijstraat, kan het bedrijf zich volledig focussen op de Watersport en zodoende met verve de traditie van de generaties voortzetten. Het pakket vertegenwoordigt nog steeds rondhouten maar verder ook vlaggenstokjes, peddels, roeiriemen en vele ander watersportartikelen.